Vrapčići

Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Rujan 2023

Kroz svakodnevne stolno-manipulativne aktivnosti provodimo jutra. Time stječemo razne vještine, učimo se strpljenju, poštujemo pravila, međusobno surađujemo, dijelimo, razvijamo finu motoriku šake, koncentraciju, pažnju…

Pogledali smo predstavu „Pravi prijatelj“ (Produkcija Z).

U šetnji, kad smo otišli u kamp Orsera, pronašli smo i morske pužiće. Promatrali smo ih, pa donesli u našu sobu gdje smo napravili akvarij, a stavili smo i mora unutra, kako bi pužićima bilo ljepše i ugodnije. Veselju nije bilo kraja kad su iz puževa počeli izlaziti mali rakovi. No, sutra smo se pozdravili s njima i odlučili ih vratiti u njihov prirodni dom.

Svaki smo se petak, proteklih mjesec dana, maskirali po želji, družili s prijateljima iz drugih skupina u holu vrtića, plesali, pjevali, pa čak i oslikavali lice. Nastavljajući sa svakodnevnim aktivnostima koje su vezane uz puža, odlučili smo i u maškarama biti puževi! U povorci smo svi bili veseli, pjevali smo i čekali trenutak kad ćemo nastupati na Trgu Degrassi. Nastup je bio odličan!!! Pri povratku smo sjeli, odmorili i pojeli krofne. 

Na Valentinovo su si pojedina djeca međusobno poklanjala poklone (ruže, čokoladice, nacrtana srca…). Govorili smo o tome što je za njih ljubav, grlili su jedan drugoga i bili pravi prijatelji koji se vole.

 

 

Stigao je GNOM!!!!!!

Jako smo mu se razveselili, poveli smo ga u šetnju Vrsarom i pokazali mu mjesta koja rado posjećujemo. Još smo u projektu „Puž“ pa je i Gnom sudjelovao u traženju pužnica tokom šetnje te je sudjelovao u aktivnostima Utrka puževa i izradi puža kombiniranom tehnikom akvarel/crtanje/kolaž.

Pripreme za maškare započeli smo izradom lanaca od papira pri čemu smo razvijali koncentraciju, fokus, spretnost, finu motoriku a sve kroz zabavu.

 

Nastavili smo promatrati puža. Pokušali smo ga pronaći u svemu, pa se tako našao u enciklopediji kao uže u obliku puževe kućice, zatim na plaži, pa čak i u kamenim skulpturama. 

To smo obilježili fotoaparatom, što nas je navelo u istraživačke aktivnosti promatranja onoga što se fotografiralo (oblik, crtice...); puževa kućica od drvenih kockica. 

U dvorani našeg vrtića smo imali natjecateljsku igru, "utrka puževa", na suženoj podlozi, kojom smo jačali gornji dio tijela, trup i ruke.

Kroz projekt Naša mala knjižnica, čitali smo priču "Uhvatio sam gnoma" – Alberto Lot. Priča nam se toliko dojmila, da smo ponekad i nekoliko puta dnevno čitali. Gnoma smo čuli u moru kako priča dok smo šetali, u grmlju ružmarina osjetili miris, a zatim smo prošetali s njim po Vrsaru.

Često ga znamo vidjeti i na našem dvorištu i u sobi gdje nam radi raaaaazne spačke!

Naša Viktoria je proslavila 5. rođendan!

 

Prosinac nam je protekao u predblagdanskom raspoloženju.

 

pripremili smo čizmice za Svetog Nikolu i naučili pjesmicu kojom smo mu poželjeli sretan imendan

Izradili smo adventski vijenac i naučili da je prva svijeća Nada (kao naša teta spremačica Nada), druga je Mir, treća Radost, a četvrta Ljubav.

  

Napisali smo i poslali pisma Djedu Božićnjaku te posijali pšenicu na dan Sv. Lucije, i tako obilježili imendan naše psihologinje Lucije.

 …..ništa bez fine motorike….

I ZA KRAJ DJED MRAZ I POOOKLOOONII!!!!!!! 

Jedne noći iznenada,

u stanicu moga grada

na nečujan neki znak

Stigao je čudan vlak.

Kad sam bolje pogledao,

u čudu sam čitat stao

uzduž vlaka krupna slova:

GODINA SE VOZI NOVA.

E, PA SRETNA BILA SVIMA- MALIMA I VELIKIMA!!!!!!!!   (VOLE VAS VRAPČIĆI!)

 

Stigla je stigla…Jesenska vila u naš vrtić je došla i uz košaru punu voća uljepšala nam dan. Ponedjeljak i četvrtak u zdravom tijelu zdrav duh, uz pravilo zdrave prehrane važno nam je vježbati i zdravi i snažni biti (kao pravi sportaši oblačimo bijele majice za vježbanje – hvala tati Marku).

Projekt Naša mala knjižnica pokrenula je stvaranje „Sivog grada“ iz prve slikovnice, obojane šume i sadnju biljke koje simbolizira prirodu kao izvor života.

 

 

                                         

                                         

U listopadu  smo obiljezili Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

  • Dan jabuka – zarolali smo najukusniju štrudlu od jabuka
  • Kruh- zamotali smo i ispekli najzanimljivije kruščiće u obliku puževe kućice

 

                      

Crvena kraljica 1,2,3 STOJ… naša je zajednička igra na terasi sobe, poštujemo pravila, dogovor igre i naravno Crvenu kraljicu…

Djed i repa priča je koju smo rado usvojili te smo je i dramski izvodili i pritom se jako zabavljali.

 

9.10.-13.10.

KRENUO JE PUŽŽŽŽ!

Tijekom boravka na otvorenom djeca su pronašla puža. Kao i sve dosadašnje kukce (gusjenice, bubamare, mrave) tako su i za puža iskazali veliki interes i zanimanje te smo ga odlučili dobro proučiti: kakvog je oblika, gdje živi, vrste puževa, čime se hrane, kako se kreću, kako puštaju trag i kako se vole kupati….

Kod djece je potaknut pozitivan socioemocionalni razvoj, empatija, briga za prirodu i životinjski svijet (tako su puževi na vikendu bili u Flengima na brizi i njezi), razvoj taktilne, vizualne i slušne percepcije kao i razvoj govornih vještina.

Spoznali smo da  postoje puž vinogradar i puž golać, vole jesti blitvu, salatu, da mu je kućica nekoliko puta teža od  njega, a da često puž i napusti svoju kućicu i da svi puževi nisu jednake veličine već imamo i bebe puževe. Kroz utrku puževa saznali smo da su puževi jako brzi, a što se brže kreću ostavljaju i slinaviji trag kojeg mi i dalje nastavljamo istraživati…

 

 

 

02.-06.10.

TJEDAN ISTRAŽIVANJA I IGRANJA PRVIM SAKUPLJENIM JESENSKIM PLODOVIMA I TO POVEČALOM, MARKEROM, TEMPEROM I HVATALJKAMA…..istražujemo oblik, veličinu –uspoređujemo, punimo i praznimo posudice, igramo se imitativne igre sa kestenima, žirevima, lišćem. Vrijedno slikamo kistom stabla i lišće i tako pratimo linije. Upoznajemo gljive, najdominantnija nam je gljiva muhara zbog pjesmice koju rado pjevamo MUHARA, MUHARA U ŠUMICU STOJI, MARLJIVO TOČKICE NA ŠEŠIRU BROJI…   a i igrokaz JESENSKA GARDEROBA (Jadranka Čunčić Bandov) nešto je što se naučiti mora. 

 

 

Ponovno na okupu.....

istraživačko-spoznajne aktivnosti

likovne aktivnosti

glazbeno- scenska izražavanja

poticanje govora i govornih vještina

simboličke igre...

 

 

 

 

 

Odgajateljice: Ivana Soldatić i Marija Biočić