Sjenice

Objavljeno: Ponedjeljak, 25 Rujan 2023

U  veljači je Medolino posjetio naš "Medvjeđi brlog"-centar simboličke igre u kojem vježbamo suradnju, dijeljenje malog prostora, tiho pričanje, poštivanje jedni drugih, maštu, imaginaciju i asertivnost.

Igre serijacije i klasifikacije sa novim magnetima

Vježbe ravnoteže, osim u dvorani sportskog utorka, vježbamo i na terenu. Ponekad je zahtijevno, ali postupno povećavamo izazove i napredak je vidljiv kroz mjesec.

 

 

Sjenice su obilježile svjetski dan smijeha eksperimentom: Da li je smijeh zarazan?!...pogađate rezultat?

Evo naše ovomjesečne projektne misli iz Vrećice srećice : TRUDIM SE JAKO, NE ODUSTAJEM TEK TAKO.

U našoj vježbaonici sreće radimo na upornosti i ustrajnosti do postignuća.

Cilj nam je funkcionalno korištenje afirmacije u svakodnevnim aktivnostima.

Za početak, trudimo se dovrŝiti likovni rad do kraja iako smo se umorili .

Afirmacija nam u tome pomaže😁

 

Ledene teme za ledene dane...naši pingvini

 

 

18.-22. prosinac

U ovom tjednu očit je napredak u razvoju strpljenja za otvaranje adventskih poklonića. Više nema suza ako nisu na  redu 🙂. Uočavam da se počinju veseliti tuđim poklonima i oni koji nisu još otvorili  svoj adventski prozorčić. 

E.: Svi ćemo dobiti samo treba čekati

( mudrost iz malih usta).

 

Poprilično smo zaposleni, treba dovršiti čestitke i poklon boriće, uvježbati božićnu pjesmicu Falalalala, zalijevati pšenicu i pratiti njezin rast i naravno dočekati Djeda Mraza i njegove poklone..

 

11-15. prosinac

Sjećate se pjesmice "Zeko i potočić "?

Da li je u vama budila tugu i suosjećanje dok ste bili djeca? U interpretaciji pjesmice željeli smo prepoznati u sebi osjećaj tuge, sažaljenja, empatije. I uspjeli smo! Sjenice lako prepoznaju tugu u melodiji, svi suosjećaju sa zekom. Većina skupine i shvaća razlog zekine tuge. Netko nudi i rješenje, utjehu zeki.

D.: Odvedimo ga do mora

R.: Napravimo mu nešto što voli

Bravo za male kreativce koji divergentnim razmišljanjem rješavaju zekin problem.

 

Posjet umirovljenika. Dobili smo veliki pljesak za pjevanje pjesmice Zima i naravno puno slatkiša.

Centar grudanja.

Ovdje  vježbamo ciljanje, gađanje i čekanje na red, usput je i vrlo zabavno.

Na Sv. Luciju zasadili smo pšenicu.

Što sve pšenici treba da bi izrasla? Pitajte nas, mi znamo.

 

                          

 

U tjednu iščekivanja Sv.Nikole proveli smo u različitim veselim aktivnostima.

Uvježbavali smo pjesmicu Zima za nastup Sv. Nikoli, šivali smo sami.i ukrašavali svoje čizmice, slušali legendu o.Sv. Nikoli, pričali smo o skromnosti i mali smo puno pitanja pa se.razvio odličan dialog.

Započeli smo sa našim ovogodišnjim projektom U zdravom tijelu zdrav duh. Uz ciljane i strukturirane tjelesne aktivnosti fokusirati ćemo se i na uvježbavanje prosocijalnih vještina: 1. Asertivnost

                 2. Suosjećanje

                 3. Homogenost skupine i zajedništvo

Adventski kalendar biti će nam odličan početak takvih aktivnosti.Svakoga dana otvaramo poklonćić na način da jedno dijete predloži prijatelja, pohvali ga zbog nečega u čemu je dobro i veseli se njegovoj sreći.
Na taj način, dok čekamo svoj red na otvaranje poklona : 1. Vježbamo se strpljenju i odgodi želje, što je u ovoj dobi veliki izazov

                                    2. Jačamo samopuzdanje slušajući pohvale od svojih prijatelja

                                    3. Vježbamo se veseliti tuđoj sreći

                                    4. Učimo se davati pohvale i biti dobri prijatelji.

To su važne stvari za kraj godine, ali prije svega veselimo se činiti dobro svakoga dana..

 

Zadnji tjedan u studenom donio nam je zimske i blagdanske teme. 

Slušali smo skladbu Orašara iz istoimenog baleta P.I.Čajkovskog.

Usvajali smo pjesmicu Zima i slušali pjesmicu o Sv.Nikoli.

Izradili smo boriće u tehnici kolaža i pričali o Adventskom kalendaru.

U sportskom danu uvježbavali smo ciljanje i gađanje loptom.

Lijepa inicjativa  pošumljavanja šuma koju je promovirao Dukat kroz kreativni likovni natječaj potaknula nas je da se uključimo i mi. Za svaki pristigli dječji crtež posaditi će se 2 sadnice u 2024.godini.

Tema natječaja je raznoliki šumski svijet.

Mi smo se odlučili za skromnu kišnu glistu koja je vrlo važan čimbenik u oplemenjivanju šumskog tla.

Tehnika likovnog rada je bojanje zemljom i temperom te crtanje olovkom i markerom.

Možete pretpostaviti da smo uživali bojati zemljom.

 

U studenom se u sobu dnevnog boravka skupine Sjenica tiho ušuljalo i u igri pridružilo jesensko lišće, te zaokupilo dječju radoznalost. Osim lišća skupini se pridružio i barba Saša. Djeca su ga s veseljem i vrlo brzo prihvatila kao novog člana tima Sjenice. 😊

Ovaj mjesec po prvi puta djeca su kroz igru i slikopriču naučila svoju prvu recitaciju „Jesen na putu“, te su uživala gledajući i glumeći u kratkom igrokazu „Jesenje lišće“.

 U likovnim aktivnostima ovog mjeseca male ručice vježbale su finu motoriku režući škaricama kolaž papir i lišće.

Kolaž papir su djeca lijepila na prozirnu foliju stvarajući tako šarene listove koji su ukrasili cijelu sobu, te na obojano stablo koje smo zajedno prozvali „Stablo u jesen“ i zabavljali se danima.

Izrezano lišće poslužilo nam je za izradu čarobnih jesenskih štapića.

Svakodnevno, kad nam je vrijeme dopustilo, boravili smo na zraku, često u šetnji u kampu Orsera i na šetnici. Sakupljali smo lišće koje smo kasnije proučavali povećalima i koristili ih u raznim aktivnostima. Zajedno smo napravili plakat veličina gdje smo uspoređivali veliko, manje, još manje i malo lišće.

Atmosferi jeseni pridonio je i susret s tetom Jesenkom 14. studenog u našem dvorištu. Za taj susret smo se i posebno pripremili, te izradili svečane krune. Nažalost taj tjedan nas je bio mali broj, no svejedno bilo nam je bilo lijepo i uzbudljivo susresti se i popričati s tetom Jesenkom. 

Uključili smo se i u Feštu svetog Martina, te smo za nju zajedničkim snagama izradili veliku bačvu. Djeca su s radošću oslikavala sve materijale, a veliki su je sastavljali.

Nastavili smo biti aktivni u vrtićkoj dvorani i dogovorili da ćemo svaki utorak 45 minuta posvetiti satu tjelesnog. Ipak, ne kaže se uzalud - u zdravom tijelu, zdrav duh.

Ovaj mjesec proslavili smo dva rođendana. Naša Leona i Rafael napunili su tri godine

  

 

Mjesec listopad u Sjenicama je bio vrlo aktivan, prepun događanja, novih iskustava i spoznaja. Započeo je s obilježavanjem Dječjeg tjedna od 2. do 6. listopada i tko bi ga bolje mogao započeti nego raspjevan i veseo Klaun Čupko koji nam došao u Vrtić odmah prvi dan, u ponedjeljak, 2. listopada.

U utorak, 3. listopada imali smo dan uljepšavanja, pravi mali spa dan na dvorištu.

Srijeda, 4. listopada, bio je jako važan dan za nas. Prvi puta smo se vozili autobusom i išli u veliku dvoranu Saline gledati predstavu teatra Naranče „Pčelica Maja“. Bilo nam je super i bili smo super, osjećali smo se veliko i važno. 

U četvrtak, 5. listopada, bio je krasan dan pa smo ga iskoristili za nove avanture i početke. Naša prva šetnja u obližnji kamp Orsera. Sunce, more, morski zrak i igra u prirodi.

U petak, 6. listopada, Dječji tjedan završili smo sa stilom - provozali se turističkim vlakićem po cijelom Vrsaru, prošetali rivom i marinom do Ronilačkog kluba „Ugor“, te se poigrali u parku uz more i uživali u toplim zrakama listopadnog sunca. 

U tjednu od 9. do 13. listopada upoznali smo se s ježom i to preko slika, pjesmica i priča. U likovnim aktivnostima za ježića nam je poslužila ruka za bodlje i malo kolaža za njušku, te spretne male ruke koje su pokušale rezati po crti sa škaricama.

Pjevali smo pjesmicu „Boc boc iglicama“ uz instrumente, te pokušali pratiti tekst, ritam, melodiju. 

Jesen je polako ulazila u našu sobu, pa smo tako povećalima proučavali lišće i kestene na svjetlećem stolu, igrali smo se kuhanja kestena u našem obiteljskom centru i napravili zajedno stablo s pravim lišćem za naš hol.

Prošetali smo ponovo do kampa Orsera, uživali u igri i moru, ali ujedno vježbali i ravnotežu.

Proslavili smo taj tjedan i Davidov 3. rođendan uz pjesmu i zdrave grickalice.  

Tjedan od 16. do 20. listopada bio je u znaku Dana kruha.

Djeca su se upoznala s pšeničnim i kukuruznim brašnom te ih istraživala opipom, vidom, mirisom i okusom. Ukrasili su si pekarske kapice, napravili slano tijesto za igru uz pomoć odgojiteljice, crtali olovkom kriške kruha, kolažem ispunili velike kruščiće, te na taj način vježbali finu motoriku i rezanje škaricama. Za kraj tjedna pekli smo kekse i kruščiće zahvaljujući donaciji prhkog tijesta i smjese za kruh pekare Mediteran.

Najzanimljivija aktivnost taj tjedan ipak je bio pokus s kvascem i balonom gdje su se djeca mogla upoznati s malim čarobnjakom kvascem. Kvasac je uz svoje pomoćnike šećer, brašno i vodu uspio napuhati balon.

Potaknuti promjenama u prirodi, te zahvaljujući djeci koja su svakodnevno donosila žirove, kestene u vrtić i tati Ivanu i Korani koji su na donijeli puno različitih bundeva, zuka krenuli smo s našim jesenskim kutkom. Svakodnevno su nam pristizali novi plodovi, pa smo kutak nadopunili lišćem, češerima, narom, bundevama, maslinama i sve to sakupljeno je vrijednim rukama roditelja i djece.

Djeca su svakodnevno promatrala i još promatraju plodove jeseni. Rukama ih opipavaju, mirišu, dižu i uspoređuju. Tako je jedan običan kutak pretvorio se u pravi istraživački centar.

 

Taj tjedan i Korana je napunila 3 godine što smo proslavili pjesmom i zdravim grickalicama.

Od 23. do 27. listopada gljiva Muhara zavladala je našom skupinom. Pjesmicu „Molba gljive muhare“ djeca su odmah zavoljela i rado pjevala. Djeca su se upoznala pojmovima jestiva i nejestiva jer gljive na pizzi smiju se jesti, a ove crvene s točkicama ne. Velik interes djece bio je za likovne aktivnosti. Tako smo izradili puno muhara - za hol vrtića, velike i male, ali i za svoju sobu, svatko je želio napraviti svoju muharu. U priči „Pod gljivom“ saznali smo i da muhara pomaže kukcima i životinjama u šumi, baš kao i nama ljudima kišobran kad pada kiša.

26. listopada u našem vrtiću gostovala je kazališna skupina produkcije Z s predstavom „Put oko svijeta“. Predstavu smo odgledali širom otvorenih očiju i s velikim zanimanjem.

Da je predstava bilo dobra pokazatelj je zanimanje djece za nju i u danima koji su slijedili. Djeca su pitala da im odgojiteljice pronađe predstavu na You tube-u i pusti, no postoji amo audio verzija koja nije spriječila vjerne slušatelje u uživanju u predstavi. Djeca su spontano donosila si stolice i slušala predstavu. Prvo samo nekoliko djece, a do kraja audio predstave skoro svi. Iste scene ponavljale su se do kraja listopada, a vjerojatno će i u studenom. Do neke nove predstave i avanture.

U listopadu kad je kiša padala vani Sjenice su vježbale u dvorani.

U zdravom tijelu, zdrav duh. 

 

 

Mi smo skupina Sjenice i ovo su naši prvi dani boravka u vrtiću nakon jaslica.

Rujan je obilovao aktivnostima na svim odgojno obrazovnim podrucjima. Obilježili smo Dan sporta prvom šetnjom do igrališta, joggingom i poligonom, a igrali smo i igru "Stopala" za vježbanje krupne motorike i ravnoteže. Od istraživačko spoznajnih aktivnosti učili smo  djelove tijela kroz igru "Kocka" i upoznali se sa životnim ciklusom jabuke. Senzorički smo istraživali jesensko  voće i uočavali djelove ploda kruške i jabuke. Pažnja u zajedničkim aktivnostima traje 15-ak minuta i to je odlično za ovu dob.

Od aktivnosti izražavanja i stvaranja igrali smo se scenskih improvizacija uz ŝtapne lutke jesenskog voća; pričali smo klasične bajke;  slušali " Jesen" (4 godišnja doba) Vivaldija;  služili smo se likovnim tehnikama gužvanog papira, tapkanja, otiskivanja plutom i lišćem;  učili smo pjesmice i brojalice: To sam ja, Jabučice i Tko se boji vuka.

Sve u svemu produktivan početak, ali najviše od  svega ponosni smo jer nitko više nema pelenu, oblačimo se, jedemo i peremo ruke samostalno i brinemo  o sebi i drugima. Ovo su veliki početni koraci za najmlađu  vrtićku skupinu, pa zato bravo za nas ❤️.