Search
Close this search box.

Travanj u Šojkicama

Nastavljamo s našim projektom “voće i povrće”. Osim što smo u vrtić već donijeli naše najdraže voće i povrće, mirisali, opipali koru i promatrali strukturu i presjek voća, a zatim ga skupa probali i zasladili se, učili smo i o tome da voće može biti manje i više zrelo. Bananu koja se nalazila više dana kod nas smo razrezali i pogledali promjenu boje. Banana je pocrnila, ali je isto tako jače mirisala. Od takve banane rado možemo napraviti kod kuće palačinke ili banana kruh. 

 

Nabavili smo zemlju, saksije za sadnju i sjemenje zelene salate, rajčice i mrkve te smo ih zajedno posadili na terasi. Vrijedne ruke naših Šojki posadile su povrće koje će nam, nadamo se naše tete kuharice moći uskoro pripremiti u salati. Svakodnevno pratimo kada će niknuti prvo povrće i jako se veselimo.

 

Kada Šojke upitate gdje žele ići šetati, oni glasno viknu “u kamp!” To je naše najdraže mjesto za trčanje, bacanje kamenčića u more i zajedničku igru. Promatramo more, prirodu. Kada sretnemo prolaznika nasmijemo se i kažemo “dobar dan”.

 

22.travnja obilježili smo Dan planeta Zemlje. Čitali smo slikovnicu “Ptice ne mogu disati”. Osvijestili smo važnost čuvanja našeg okoliša i prirode koja nas okružuje. Nakon aktivnosti čitanja i razgovora, napravili smo zajednički plakat. Obojali smo naše ruke zelenom bojom te smo napravili oblik našeg planeta. Plakat u središtu nosi jako važnu poruku: “VJETAR NOSI DJEČJI GLAS: ZEMLJU ČUVAJTE ZA NAS!”

 

Izveli smo igrokaz “Bundeva u vrtu” autorice Gorane Benić Huđin. Pažljivo smo slušali, a zatim smo dodijelili uloge. Uživali smo. Smijali smo se, ponovili smo imena povrća, potaknuli smo djecu na kreativno i scensko i scensko izražavanje i nastavili govoriti o važnosti zdrave prehrane.

 

Dolaskom kišnih dana, s našim dugačkim vlakićem zaputili smo se više puta u dvoranu našeg vrtića gdje smo savladavali razne prepreke. Penjali smo se na ljestve, prelazili poligone, hodali po švedskoj klupi, a najzanimljiviji dio bio je skakanje sa klupe na strunjaču.

 

Osim sporta, jako volimo domaći plastelin i naše vrijeme kada se zajedno družimo i stvaramo. Tako nastaju srca za majke, životinje poput mačke, leptira ili čuvenih dinosaura. Jako smo maštoviti i jedva čekamo sami izraditi plastelin raznih boja.

 

Kako bismo potaknuli djecu na razmišljanje, razvoj govora i sudjelovanje u čitanju slikovnica, svaki dan smo odlučili posuditi knjigu iz knjižnice. Tako smo ovaj tjedan osim slikovnice “Ptice ne mogu disati”, posudili i knjigu “Vita ne govori ružne riječi”. Tijekom dijaloškog čitanja razgovarali smo o važnosti lijepih riječi te kako ružne riječi mogu povrijediti naše prijatelje. Jako su nam se svidjele ilustracije i jedva čekamo vidjeti koju knjigu ćemo sljedeću pročitati.

 

Do tada vas pozdravljamo…. vaše Šojke