Search
Close this search box.

Travanj u Prepelicama

Kad se male ruke slože sagraditi kuću od cigli se može…. Nastavili smo s gradnjom kućica iz priče o tri praščića i sagradili je od pravih malih ciglica. Kućicu od slame i cigli odmah smo iskoristili za istraživanje težine – koja je teža kućica od slame ili od cigli. Također smo pokušali vidjeti da li smo jači od vuka. Puhali smo i puhali, ali kućicu od cigli ipak nismo uspjeli otpuhati.

Livade oko nas preplavili su u travnju žuti dukati – maslačci. Djeca su ih često uočavala i pokazivala u šetnjama što nas je dovelo i do slikovnice „Plesna haljina žutog maslačka“. Nakon priče djeca su u šetnji pazila da ne nagaze na maslačak, u stvari na bilo koji cvijet što nije baš bilo lako na livadama.  Sa sve toplijim vremenom žuti maslačci mijenjali su se i oblačili svoje prekrasne pahuljasto-bijele haljinice za ples. Djeca su ih uočavala lako, puhala, te proučavala kako lete i gdje. Recitaciju „Maslačak“ pretvorili smo u mali dramski igrokaz, te su djeca vrlo rado glumila maslačke i djecu. Likovno nam je bilo zanimljivo raznim tehnikama slikati i crtati maslačke. Po prvi put djeca su se susrela s aktivnostima i poticajima za sintezu i analizu glasova i slova. Interes za te aktivnosti bio je velik i vrlo tražen svaki dan.

Ljubav prema kazalištu i glumi djeca su svakodnevno pokazivala organizirajući male kazališne predstave za prijatelje i publiku, te nesvjesno uz zabavu i smijeh bogatili svoj vokabular i jačali svoje samopouzdanje pričanja pred grupom.

Strpljenje je vrlina i to svako zna, a ono se uči i u Prepelicama…. Strpljive male Prepelice vježbale su rezanje škaricama po crti, ali dugoj crti na dugom papiru. Usprkos svemu tome bili su vrlo uspješni, ustrajni i što je najvažnije svima je bilo zabavno.

Jedan, dva i tri svako ujutro obavezno vježbamo mi… ujutro vrlo je važno probuditi mišiće i razgibati se malo. Jutarnja tjelovježba nastavila se redovito i dalje i baš uživamo vježbati.

Sunce vani grije i Prepelicama se smije …. Nastavili smo uživati u prirodi, dugim šetnjama i igrama izvan vrtića.

 

Osim maslačka livade su prekrile i tratinčice. Vješti i vrijedni prsti Prepelica vježbali su finu motoriku, sastavili puno prelijepih tratinčica i ukrasili svoju sobu dnevnog boravka.

Dan planet Zemlje započeli smo par dana prije i to istraživanjem prirodnih čuda – gejzir i vulkan. Čitali smo o gejzirima i vulkanima, a onda i pokušali stvoriti iste u sobi. Kao pravi znanstvenici svi su sudjelovali u stvaranju. Vulkan smo zajedno osmislili i prvo izradili maketu. Sastojke za lavu djeca su stavljala uz pomoć odgojitelja i ubrzo nakon toga došlo je do prave erupcije. Gejzir je prštao u zrak, ali vulkan nas je ipak malo više sve oduševio i izazvao vriskove, skakanje od sreće i veselje.

Nakon prirodnih čuda krenuli smo jedan dan na putovanje po svijetu, a prije toga upoznali se s pojmom i izgledom globusa. Putovali smo u prašumu, pustinju i savanu i to po sobi vlakom, avionom, automobilom, plivajući imitirajući svako prijevozno sredstvo. Baš nam je bilo zabavno. Na tim neobičnim mjestima upoznali smo najpoznatije životinje koje tamo žive. Imenovali smo ih, glasali i kretali se kao te životinje. Putovanja su se ponavljala nekoliko dana na inicijativu djece. Kroz igru i zabavu spoznali smo nove do sad nepoznate krajeve i bića.

Na sam Dan planet Zemlje izradili smo čestitke planetu za rođendan slikajući, otiskujući, režući srca te započeli veliki zajednički mozaik pod nazivom Planet Zemlja. Marljive dječje ruke 4 dana lijepile su kolaž i na kraju smo dobili prekrasan rad za našu sobu.

Osim toga, u kratkoj priči o planet Zemlji saznali smo i zašto su važna stabla na Zemlji. Svatko je otisnuo svoje stablo na papir. Osim važnosti stabala pričali smo i i o važnosti čistoće u prirodi te kako i u koje kante trebamo razvrstavati otpad. Tako sad svaka Prepelica zna čemu služi plava, zelena i žuta kanta. Djeca su se upoznala i s likovima Smećko i Čistko te su primijetili u šetnjama da oko nas imam dosta Smećka koji ne bacaju otpatke u kante već na tlo, nažalost.  

Sredinom travnja započeli smo i sa samoposluživanjem ručka na što smo jako ponosni jer nas ide super.

Usprkos promjenljivom vremenu ni ova dva tjedna nismo mirovali nego smo uživali na zraku, u šetnjama, trčanju, bacanju kamenčića u more i igri na pijesku po Funtani.