Zebice

Objavljeno: Utorak, 07 Svibanj 2019

Zima nam je donijela veliku inspiraciju za istraživanje i igru.

 

Prvo smo morali toplo obući našeg "Presvlačka" jer smo primijetili povećalima da se pojavio vani mraz.

 

Zatim smo zaledili igračke da vidimo što se događa s vodom kad je jako, jako hladno.

Iznenadili smo se kako su nam igračke zarobljene u ledu i pokušali ih osloboditi.

Primijetili smo u ledu i mrazu male pahulje pa smo izradili plakat o Putovanju pahulje i snježnu bocu, a otkrili smo da s ledom čak možemo bojati!!!

 

Otišli smo u šetnju do parkića i promatrali promjene u prirodi zimi, 

a onda smo se bacili na aktivnosti ovo vrijeme maškara. Izradili smo balone i maskice, što nas je baš zabavilo.

 

Kad se umorimo, tu su uvijek naše priče o vuku koje rado slušamo i čitamo.

Pogađate li što ćemo biti za maškare? 😁

 

Siječanj je pozvao Zebice natrag u svoje skupine nakon zimskih praznika te smo odmah krenuli sa zimskim aktivnostima. Tako smo upoznali Snjegovića prvo ga otiskujući spužvicama, da bi ga potom izradili od slanog tijesta. Naučili smo stihove „Padaj, padaj snježiću“ i vrlo smo brzo savladali riječi uz naš plakat u sobi i kavir kao pomoć. Uz to smo, naravno, odmah izradili pahuljice mozaičnom tehnikom te smo „zasniježili“ našu sobu.

Povećali smo građevni centar, što su dječica oduševljeno prihvatila i rado se igraju, pogotovo s autićima kojima smo dodali pistu od puzzli.

 

 

 

 

Prosinac je mjesec s uzbuđenjima raznim,

Nijedan dan nam nije ostao praznim.

Odmah u startu Sv. Nikola nam je stigao,

Napunio nam čizmice i šećer nam podigao.

Naša soba je poprimila zimske note,

Obradovali su nas „Zimska kućica“ i kamin pun „toplote“.

Pahuljicama smo gađali snjegovića pravog,

Nogama stupali preko poligona malog.

Ali to nije sve, sve smo ovo napravili svojim vlastitim rukama malim,

Kada Djed Božićnjak dođe da nas obraduje poklonom pravim.

Ovim putem Zebice žele svima

Čestit Božić i Novu Godinu,

koliko vas ima. 

 

 

 

  

 

27.11.-01.12.

Zebice su ovoga tjedna puno istraživale, kako spontano, tako i ponuđenim aktivnostima. Proučavali smo magnet i usvajali prve spoznaje o magnetizmu putem didaktičke igre, manipulirali smo plastelinom putem gnječenja, stiskanja, rezanja, valjanja ili smo jednostavno autićima ostavljali tragove guma. Pronašli smo puža kako pokušava uči u našu sobu, te smo i njega malo proučili... Nama je sada sve zanimljivo.

 

Kako se bavimo vukom u bajkama, ovoga tjedna smo izradili mjesec, ili kako smo ga mi prozvali „Luna“, kako bi naš vuk mogao zavijati na njega, tj. nju. 

Imali smo rođendan naše prijateljice Viktorije, te smo ga proslavili uz voćnu tortu, a Viktorija je puhala svoju drugu svjećicu. Izradili smo za našu slavljenicu i čestitku kao uspomenu. 

 

20.11.-24.11.

Tjedan smo započeli šetnjom do obližnje šumice koja nas je svih veoma oduševila.

 

Djeca su uživala u slobodnom kretanju te istraživanju i promatranju prirode..

 

..dok su odgojiteljice bile ponosne na suradnju djece te njihovu zajedničku igru i povezanost.

U likovnim aktivnostima oslikavali smo kistom i temperama kartonske boriće te zajednički bojali pastelama nacrtan bor na velikom papiru.

Veoma nas je obradovala i nasmijala izvedba novog igrokaza kojeg uvijek željno iščekujemo, a pravo iznenađenje priredila nam je odgojiteljica Stefania svirajući na klaviru nama poznate dječje pjesmiceuz koje smo rado zapjevali.

I naravno, svakodnevno se trudimo da prostor u kojem boravimo bude uredan i čist.

 

13.11.-17.11.

Ovoga tjedna smo se i dalje zbližavali s našim novim dječakom u skupini, ni ne očekujući da ćemo imati novi dolazak u naš vrtić, ni više ni manje nego Tete Jesenke. Jako nas je obradovala voćem i dala nam da isprobamo domaće maslinovo ulje „točajući“ kruh, a mi smo vrlo rado omastili brk.

Obećali smo joj da ćemo cijeniti njene darove, te smo joj predali čestitku kao zahvalu i nastavili proučavati plodove jeseni. Istraživali smo plodove kroz „Jesensku kutiju“, nahranili smo ptičice kukuruzom te ih promatrali kroz prozor i obojali kišne kapi. Vuk nam se pojavljuje u sobi, njegove stope nam daju naznaku da nas je posjetio, a nas to strašno zabavlja.

                       

 

 

 

 

06.11. - 10.11.

U Zebice nam je stigao novi dječak. Sva djeca pristupila su mu veoma pažljivo i brižljivo budući je najmlađe dijete u skupini te je nehodač.

U stolno-manipulativnoj aktivnosti bili smo   veoma usredotočeni i vješto prstićima “oslobađali” šišku od elastičnih gumica.

 

Dugo vremena je prošlo od zadnjeg rođendanskog slavlja u Zebicama pa smo ovaj tjedan željno iščekivali proslave čak dvaju rođendana

 

Pjevali smo rođendanske pjesme, plesali, izrađivali čestitke te se slasno častili tortama od svježeg voća i zdravim grickalicama.

Prema velikom interesu započeli smo sa aktivnostima o životinji vuk. Čitali smo već poznate bajke, listali razne slikovnice u potrazi za slikom vuka. Slušali smo glasanje pravih vukova te ih rado imitirali.

 

30.10. – 03.11.

Ovaj skraćeni i kišni tjedan, svakodnevno smo boravili u dvorani u raznim tjelesnim i motoričkim aktivnostima: igri lopticama, svladavanju spužvastih poligona, penjanju i spuštanju niz velike stepenice,..
 
U dvorani odlažemo obuću na određeno mjesto, te se samostalno skidamo i oblačimo.

Vjetrovito vrijeme poslužilo nam je u istraživačkoj aktivnosti sa izrađenim vjetrenjačama i otkrivanju jačine vjetra…

…dok nam je u stvaralačkoj aktivnosti poslužilo lišće koje smo sakupili prošlog tjedna na dvorištu te ga odložili prešati.
 
 
Jesen nam se prišuljala u sobu,
veselimo se ovom godišnjem dobu.
Izrađujemo i sakupljamo plodove oko kućnih vra'ta,
u tome nam pomažu mama i tata.
Nismo propustili ni Dane kruha,
tijesto smo mijesili veseloga duha.
Klaun Čupko nam je priuštio zabavu pravu,
a Valamar nam je priredio slavu.
Jeseni hvala ti što nam krasiš kraj,
a mi djeca ćemo ti dati poseban sjaj.
 
Aktivnosti povodm obilježavanja Dječjeg tjedna
 
 
 
Aktivnosti vezane uz jesen
  
                                 
 
Aktivnosti povodom obilježavanja Dana zahvalnosti zaplodove zemlje i povodom Dana kruha
  

 

Početak mjeseca rujna protekao je  u znaku prilagodbe nove djece.Nadalje je posvećena pažnja razvoju samostalnosti kod svakodnevnih životnih i higijenskih navika, njihovom usvajanju i održavanju (presvlačenje obuće, pospremanje igračaka,

 pranje ručica, hranjenje,..)

Prema interesu djece proveden je sklop aktivnosti sa temom oblika.  Kroz razne aktivnosti djeca su usvajala, stvarala i igrala se osnovnim oblicima.