Prepelice

Objavljeno: Utorak, 07 Svibanj 2019

Nakon blagdana i praznika Prepelice su radno i veselo započele novu kalendarsku godinu. Igre u centrima aktivnosti po sobi nije nedostajalo, svima su izgleda nedostajali prijatelji, igra i druženje u vrtiću. 

Početkom siječnja započeli smo projekt „Pričam ti priču“ s ciljem poticanja razvoja govora, komunikacije, te socioemocionalnog razvoja kod djece u skupini. Djeca su s oduševljenjem prihvatila novi centar pričanja i glume. Svakodnevno su glumili sa štapnim ili ginjol lutkama. Započeli smo i „zajedničko čitanje“ slikopjesmama i slikopriča, prepričavanje po ilustracijama iz priče, provodili razne ankete, svakodnevno poticale razgovor o pročitanim slikovnicama i pričama. U samo mjesec dana provođenja projekta vidljiv je napredak u trajanju dječje koncentracije i pažnje, korištenju rečenica sa sve više riječi, novih riječi i povećanje samopouzdanja u govoru ispred skupine.

Prepelice su bile i likovno vrlo aktivne. Prstići su rezali, bojali, lijepili, slikali, kombinirali, bili kreativni. Tako su se stvarale pahuljice, nove maske, klaunovi, crtali sebe kad su bili bebe…

Kad se crta, piše i igra treba se i počistiti. Male ručice, zajedništvo, jedna metla i lopatica brzo su rješavale sve te stvari. 

Djeca su se po prvi puta susrela s igrama kockom. Učili se strpljenju čekajući na svoj red, brojati točkice na kockici, da u igrama kockom postoje pravila i naravno da ne može svatko uvijek pobijediti. 

Od 19. siječnja u vrtić su svaki petak umjesto djece dolazili spidermani, vile, leptiri, astronauti, gusari, sonic, princeze…. Započelo je to peto godišnje doba, dječje i najdraže – maškare. 

Male maškare su preuzele i ključ od općinskog načelnika i zavladale i Funtanom. 

Osim plesa, veselja i šala Prepelice znaju biti i ozbiljne i slušati klasičnu glazbu. Uživali smo u Vivaldijevoj Zimi.

Usprkos zubatom suncu i vlagi uživali smo i vani – u šetnjama, igri nogometa na igralištu Perili, crtanju kredom ili pak igrajući se u dvorištu našeg vrtića.

Ovaj mjesec proslavili smo i dva rođendana – naši prijatelji Amin i Vito napunili su 4 godine.

 

 

U prosincu je u Prepelicama bilo radno, veselo, raspjevano i kreativno. Mjesec smo započeli pripremama za dolazak važnog prijatelja djece  - Svetog Nikole. Djeca su ukrasila svoje vrtićke čizmice i 6. prosinca s velikim uzbuđenjem dočekala Svetog Nikolu u vrtiću. Naravno, sa zanimanjem su to jutro pogledala i što se krije u njihovim vrtićkim čizmicama te pronašla voće i slatkiše. Kako su oni svi jako dobri u vrtiću šiba nije bilo.

11. prosinca posjetili su nas predstavnici penzionera općine Funtana s kojima smo se slikali zapjevali božićne pjesmice.

13. prosinca posjetili smo skupinu Kosići te pogledali i poslušali kako oni pjevaju i plešu na satovima glazbenog vrtića. Rado smo se odazvali pozivu njihove učiteljice Klare i priključili smo se plesu i igri s prijateljima iz Kosića. 

Taj isti tjedan započeli smo s pripremama za još jednog dragog nam gosta – Djeda Mraza te za nadolazeće božićne i novogodišnje praznike.

Tako su vješte ručice rezale, lijepile, bojale, kombinirale, svašta nešto kreativno i vrijedno radile kako bi napravili ukrase za sobu i uspomene na Božić 2023.

Od neoblikovanog materijala, kartona za jaja, djeca su izradila ukrase za bor – pingvine i male boriće.

Prepelice su ovaj mjesec bile i pravi mali manekeni pa su tako bez problema pozirali svojim odgojiteljicama za svoje kuglice čestitke. Pogledajte nas kako smo slatki.

Kuglice su djeca ukrasili temperom, a odgojiteljice mašnom i slikama.

Susret s Djedom Mrazom 20. prosinca bio je vrhunac mjeseca. Taj dan se čekao i dočekao. Djedu Mrazu Prepelice su otpjevale i otplesale pjesmu „Božić kuca na vrata“ i zajedno sa prijateljima iz Zebica i Kosića pjesmu „Zvončići“.

Na kraju susreta svatko je ponosno pozirao s Djedicom i svojim poklonom. 

Prepelice u akciji izrade božićnih keksića jer kakvi bi to blagdani bili da se ne peku keksi. Tako smo se za kraj kalendarske godine zasladili i uživali. 

Vrijeme nas je dobro poslužilo u prosincu i iskoristili smo maksimalno sunce i dane bez kiše te išli u šetnje do mora, igrali se u parkićima uz more, šetali do Perila i igrališta. Prava uživancija.

 

I ZA KRAJ…

U mjesecu studenom u Prepelicama je vladala jesen i sve aktivnosti bile su vezane na tu temu.

Tako su djeca uz pomoć svojih ruku napravila grupne i individualne radove na temu “Stablo u jesen“.  Za grupni rad poslužili su se dlanovima i prstićima, a za individualni podlakticama i prstićima, te temperom kao likovnim sredstvom za rad. 

14. studenog jesenske teme u skupini začinila je i posjeta čarobne Tete Jesenke koja je djeci donijela čarobni prah i maslinovo ulje za degustaciju. Djeca su je pratila po dvorištu i s interesom promatrala.

 

Kišno razdoblje u studenom iskoristili smo za stihove recitacija „Kiša“ i „Kišica“ koje su djeca brzo zapamtila i često recitirala u slobodnim igrama.

Nakon kiše rastu gljive koje su na bile dobar poticaj za nove aktivnosti u skupini. Upoznali smo se s muharom i vrganjem te ih kroz likovne aktivnosti nacrtali i oslikali. One su nam ukrasile sobu i pridonijele jesenskom ozračju u sobi. Pjesmicu „Muhara“ djeca su odmah prihvatila, brzo naučila riječi i pjevala cijeli mjesec po sobi i vani. 

Finu motoriku i koordinaciju pokreta šakom vježbali smo učeći rezati sa škaricama. Sve to pomoglo nam je u likovnoj aktivnosti „Žir“ u kojoj su djeca svaki napravila svoj veliki žir. Žir smo susretali u šetnji uz more i bio nam je poticaj za ovu aktivnost.

 

Osim žira, pričali smo i o ježu kojeg su djeca likovno napravila od sjemenki i kolaža. U toj aktivnosti također smo vježbali finu motoriku, svoje prstiće i hvat s njima. 

 

Na kraju  mjeseca proslavili smo zajedno 4. rođendan našeg Noe uz zdrave grickalice, pjesmu i veselje. 

 

Listopadne aktivnosti  u Prepelicama, obiljezili smo Dan kruha, Dan jabuka i  Dan zahvalnosti za plodove zemlje