Galebovi

Objavljeno: Utorak, 07 Svibanj 2019

19.02.- 23.02.

U ovom veselom tjednu počeli smo se se pripremati za proljeće i raditi ukrase za nase hodnike i sobu.

Obozavamo si sami postaviti poligon i prelaziti prepreke . Skačemo , prevrćemo se istražujemo naše fizičke mogućnosti , sve to pod budnim okom nasih odgajatelja.

Učili smo igrati nogomet , kako šutirati loptu u gol, strpljivo čekati na svoj red.

Kada izlazimo na dvoriste obavezno stojimo u vlakiću dok čekamo da se svi skupimo .

 

 

Veljača, mjesec pun veselja, šašavih maski i  balona. Puno smo bojali, izrađivali maske, plesali, pjevali i feštali. Prošetali do trga i uveseljavali stanovnike našeg grada.

„Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koju čuvamo.“E.H.  Izrađujemo čestitke za naše drage roditelje, dok se netko od nas pokušao i pretvoriti u srce za mamu i tatu.

Na dvorištu svatko bira svoju omiljenu aktivnost, ljuljanje, spuštanje toboganom, dok neki odmor na klupici.

Vježbamo, vježbamo, puno vježbamo. Radimo na brzini i koordinaciji pokreta.

Obožavamo kuhati, lupati sa loncima, nositi drugima jesti, a naučili smo i sve pospremati sa sobom.

 

 

 Obožavamo slagati i svi jedva čekamo doći na red . Vježbamo koncentraciju, strpljenje i motoriku.

Počele su maškare, feštamo sa svojim prijateljima , plešemo i veselimo se. 

Prošetali smo do igrališta i igrali nogomet . Iako nam je bilo zanimljivije petljanje sa mrežom .

Dok jedni slažu drugi ruše. Bitno da se zabavljamo.

 

GALEBOVI – LASTAVICE

Nakon praznika odmah smo dobili zadatak . Učili smo hodati uz zmijicu da budemo spremni za našu prvu šetnju. 

Mašta radi svašta!! Obožavamo bojati s temperama .  

 

11.12.2023.-15.12.2023.

Simbolička igra sve je prisutnija u našim svakodnevnim, samostalnim aktivnostima. 

Oslikali smo pahuljice bijelom temperom i time ukrasili sobu za zimu.

Svakodnevno provodimo specifične aktivnosti s kretanjem. U našoj smo sobi radili „palačinku“ kotrljanjem. Uživali smo! U dvorani smo puzali i provlačili se, ali i sami smislili aktivnost hodanja po reljefnoj podlozi. Time smo svi bili ponosni na sebe, čime se razvija samopouzdanje i pozitivna slika o sebi.

Mlađima od sebe pomažemo, razvijamo empatiju prema drugima, suosjećamo s njima; promatramo modele u ponašanju i njih imitiramo.

Isto tako, nakon obroka čistimo stolove i stolice, skupljamo ostatak hrane koja je pala na pod u krpu i nosimo u smeće.

Na Sv. Luciju smo zajedno s Lastavicama posijali pšenicu!

 

04.12.2023.- 08.12.2023.

Ovaj tjedan nam je proletio u uzbuđenju o veselju.  Proslavili smo rođendan i čekali Sv . Nikolu.

Odmor u našem najdražem kutku za čitanje . Netko čita netko sluša.

Uvijek rado pomažemo čistiti.

Naravno onda opet uživamo i razvijamo svoju maštu.

 

27.11.2023. - 01.12.2023.

Uživamo u našem novom glazbenom centru. Jako volimo glazbu, pa smo naučili i pjesmicu uz pokret koju često samostalno izvodimo.

Kad je vani kiša, naša sportska dvorana nam postaje prijatelj! Hodamo po suženoj podlozi s predmetom i bez njega te time razvijamo ravnotežu. Bacamo, hvatamo i ubacujemo loptu čime potičemo na razvoj koordinacije oko-ruka i obje ruke. 

Vlakić, kao još uvijek nova didaktička igra, u nama razvija veliku maštu! Slažemo, spajamo, razmišljamo i razgovaramo zajedno što i kako dalje raditi.

Neizbježne aktivnosti u kojima se posebno uživa su likovne, posebice one s temperom. Koncentracija i pažnja te strpljenje sve se više prepoznaje kod takvih događaja, a istraživanje boje uvijek je puno doživljaja kroz osjet dodira.

Druženje s prijateljima iz skupine "Lastavice". Učimo dijeliti, razvijamo strpljenje čekajući red, ali i socijalne vještine.

 

20.11.2023. - 24.11.2023.

Ovaj tjedan proveli smo opušteno, više igre i mrvicu manje rada.

Družili smo se sa našim prijateljima iz ostalih skupina. Istinski smo uživali u igri i smijehu.

Zatim naravno malo rad i disciplina. Radili smo naše jesenje drvo da si ukrasimo sobu.

Uživali smo u novim igračkama i naučili smo dijeliti.

I za kraj tjedna opet smo se uposlili i vježbali smo naše prstiće i koncentraciju sa samoljepljivim ukrasnim papirićima.

 

13. - 17.11.2023.

Proslavili smo 2. rođendan našeg Artura! 

Životno-praktične i radne aktivnosti, kao što su samostalno izuvanje i obuvanje, idu nam sve bolje i bolje. Čizmice obuvamo tako da se pridržavamo za vrata, ogradu; držimo ravnotežu.

Teta Jesenka nam je bila u posjeti i donesla puno jesenskih plodova. Kušali smo razno voće, maslinovo ulje, ali i uzeli koji list od nje. Razgovarali smo s njom, promatrali smo je, boje na njoj i sve što nam je pokazala.

Prisutna je sve učestalija simbolička igra u kuhinji. Tako kuhamo, pripremamo stol, kušamo, peremo suđe, a ponekad se i obuvamo ovdje!

Kroz stolno-manipulativne aktivnosti kao što su slaganje puzzli, umetaljke, razvijamo koncentraciju i pažnju te logičko zaključivanje.

 

 

06.11. – 10.11.2023.

Ovaj tjedan protekao nam je veselo. U zdravom tijelu, zdrav duh!

Tjedan nam je započeo radno , vježbali smo krupnu motoriku. Naše odgajateljice postavile su nam razne zapreke a mi smo ih uspješno odradili. 

Volimo biti na zraku i naravno opet malo vježbati, trčati i istraživati.

Mi smo slobodni umjetnici . Obožavamo bojati,šarati. Napravili smo jesensko lišće za naš hodnik. 

Zajedničko druženje sa našim malim prijateljima iz susjedne grupe . U društvu je uvijek zabavnije.

 

 

30.10.-03.11.2023.

Zahvaljujemo donaciji drvenih igračaka koje smo dobili iz Montrakera, a koje su nam obogatile centre naše sobe. U novom štandu, koji se odlično uklopio s nedavno oformljenim centrom kuhinje, simboličke igre ne nedostaje. Svakodnevno kuhamo, pripremamo, poslužujemo, kušamo, ali i klasificiramo igračke (voće, povrće, riba, meso...).

Prva dva dana prošlog tjedna bili smo spojeni (radi praznika i manjka broja djece) i boravili zajedno u jednoj sobi s djecom iz grupe „Šojke“, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta smo, zajedno i s „Lastavicama“, boravili u sportskoj dvorani vrtića. Potičemo na razvijanje krupne motorike tijela, koordinacije cijelog tijela kroz poligone prepreka, koordinaciju oko-ruka te koordinaciju obje ruke kroz bacanje i hvatanje lopte. Isto tako, obavezno svako jutro djeca i dalje samostalno slažu poligon u sobi. Često preko njega hodaju s dodatnim predmetima, čime razvijaju ravnotežu.

Nakon popodnevnog odmora, ponekad čak i dok drugi prijatelji još uvijek spavaju, čitamo slikovnice za stolom, u tišini, kako ih ne bismo probudili. Polako se već stvara navika samostalnog uzimanja slikovnica, koja je od velike važnosti za razvoj i usvajanje navike čitanja od najranije dobi. 

Djeci je, svaki dan, omogućeno crtanje i slikanje raznim tehnikama. Ono što se napravi, zajedno zalijepimo na djeci vidljivo mjesto kako bi mogli promatrati, osvrnuti se i prisjetiti onoga što su radili tada. 

 

23. - 27.10.2023.

Ovaj tjedan marljivo smo radili naše gljive . Bojali smo i ljepili.

Najdraža nam je pjesma Kad si sretan!

Prvi odlazak u dvoranu nam je bio posebno uzbudljiv . Svi smo istraživali sprave i vježbali krupnu motoriku.

Tjedan smo završili sa malo slaganja velikih puzli

 

16. - 20.10.2023.

Obilježili smo Dane kruha na način da smo najprije oslikali pekarske kape, a zatim mijesili naše kruščiće (tijesto smo dobili od Pekare Mediteran, Vrsar). Tako smo vježbali finu motoriku šake i prstiju koja je izuzetno bitna, kako u ovoj dobi, tako i kasnijoj. Brašno smo straživali dodirom, promatrali kako izgleda i sami uzimali brašno iz posude kako bi stavili na svoje tijesto. Nakon izuzetno dugog boravka u ovoj aktivnosti, odnesli smo napravljeno u našu kuhinju da se ispeće.

Odgojiteljice: „Tko pravi kruh?“

D. M.: „Tata pravi kruh!“

L. S.: „Pekat“

Odgojiteljice: „A što mi to radimo?“

T. M. „Gulaš i kruh!“

 

Dane jabuka obilježili smo tako što smo pravili domaći sok od jabuke. Najprije smo izrezali jabuke, a onda slušali zvuk sokovnika koji je proizvodio sok. Oduševljeno su gledali što se događa, a zatim brzo popili sokić! Bio je jako ukusan.

Napravili smo i kolačiće od prhkog tijesta, koje nam je također donirala Pekara Mediteran kojoj ovim putem zahvaljujemo!

Trudili smo se guliti samostalno mandarine. Bilo je izazovno! Nakon nekog vremena, pojedina djeca su se snašla jedući samo onaj dio koji su uspjeli oguliti! Ovime je također fina motorika u funkciji, ali i razvijanje samopouzdanja („Uspio sam sam/a“!).

 

Svakodnevno imamo poligone prepreka od spužvastih materijala koje su djeca samostalno počela slagati. Jačamo krupnu motoriku i koordinaciju cijelog tijela. Jako smo spretna i razigrana grupa! Volimo slagati kocke, kuhati, slikati...

Pomaganjem drugima, prepoznavanjem emocija (kada trebaju zagrljaj, dudu i sl.) razvijamo empatiju kod djece.

 

09. – 13.10.2023.

Ovaj tjedan smo proveli veselo i radno.

Tjedan je započeo kuhanjem u našoj novoj kuhinji 

Puno smo vježbali naše prstiće i naravno koncentraciju.

 

 

Malo smo uživali na svježem zraku i kao pravi mali umjetnici istraživali smo boje.

 

 

02.-06.10.2023.

Naš DJEČJI TJEDAN prošao je s mnoštvo zbivanja i u veselju. U našu grupu je došla nova djevojčica, vesela i razigrana.

Imali smo predstavu Klauna Čupka

 

Vožnja vlakićem svih je oduševila! Pozorno su slušali zvuk koji vlak proizvodi, gledali oko sebe, mahali prolaznicima. Na kraju vožnje, D. M. izjavljuje: „Teta, još vlakić!“.  

 

 

25.-29.09.2023.

Poslije doručka obožavamo se malo razgibati i vježbati krupnu motoriku.

Sami smo prvi put izrađivali plastelin . Mjesili,valjali s valjkom, koristili modlice . Prstići su nam bili cijelo jutro zauzeti.  

Odljepljivali smo samoljepljive papiriće da nam se razvija fina motorika prstiju i šake. Strpljivo smo lijepili na naš bubanj da nam izgleda veselo.

 

 

18.-22.09.2023.

Prethodni smo tjedan prvi put istraživali temperu, a ovaj smo prvi puta tapkali spužvicama i naslikali svoju prvu sliku! Miješali smo boje i promatrali kako ostaje otisak na papiru.

Ponovno za stolom slažemo drvene i platnene kocke gdje se već vidi veliki napredak u koncentraciji i pažnji, ali i razvoju fine motorike šake.

Kada odlazimo na dvorište našega vrtića, potrebno je preobuti se. Radimo na samostalnom izuvanju papučica i obuvanju patika. Svi se trude, žele, a kada uspiju, budu ponosni sami na sebe!

Prije i nakon te aktivnosti, stanemo u vlakić (s uzvikom „ču-ču“), držimo jedni druge za ramena i prebrojimo se. Tek nakon toga odlazimo na „iduću lokaciju“. J

Prije popodnevnog odmora čitamo priču, bilo to svatko svoju ili zajedno jednu. Vesele se čitanju priče, uočavaju, promatraju, gledaju, slušaju, prepoznaju. Razvijaju finu motoriku šake i prstića prilikom listanja stranica. Isto tako potičemo na izražavanje i komunikaciju prilikom čitanja. 

 

11.-15.09.2023.

Prošli smo tjedan prvi put istraživali temperu svim osjetilima. Najviše kroz dodir, kao najintenzivniji osjet u tom trenutku. Također, neki su i kušali temperu, dok su drugi promatrali zaštitne majice. Time smo razvijali koncentraciju i pažnju za stolom, kao i dijeljenje posuda s bojom s prijateljima. 

Kao stolno-manipulativne aktivnosti, imali smo kocke (drvene, platnene) kojima smo gradili toranj, promatrali stvoreno, a na kraju s veseljem rušili. 

Prvi odlazak na dvorište bio je pun veselja i oduševljenja! Gledali smo i istraživali što se sve nalazi ondje. Spuštali smo se niz tobogan, ljuljali i klackali. Tako jačamo krupnu motoriku i koordinaciju cijelog tijela.